Vliv vybraných krmných doplňků na výskyt kokcidií v zažívacím traktu bažantů - Šíp, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Výskyt kokcidiové nákazy je velkým problém na bažantích farmách. Cílem této studie proto bylo prokázat, že toto onemocnění lze léčit nekonvenčními metodami za pomoci krmných doplňků. V této studii byly použity následující krmné doplňky: prebiotika (Ascophyllum nodosum), probiotika (Lactobacillus fermentum), Homeopatika, Sulfacox a pokrutiny ze semen révy vinné (Vitis vinifera). Pokus probíhal na farmě Daniela v obci Hůrka (v blízkosti Horní Plané), a to od 26.7.2014 do 10.5.2014. Bylo sestaveno šst skupin, z čehož bylo 5 pokusných a jedna kontrolní. V každé skupině bylo 15 bažantů. V tomto experimentu byl použit Phasianus colchicus. Krmné doplňky byly podávány po dobu dvou týdnů, pak byla dva týdny pauza v podávání a pak pokus opět pokračoval. Vzorky trusu byly rozborovány v laboratoři pomocí flotační metody v Sheatherově cukerném roztoku. Výsledky byly zapsány do tabulek a následně vyhodnoceny. U skupin Ascophyllum nodosum, Homeopatika a Lactobacillus fermentum Byl prokázán pozitivní vliv těchto krmných doplňků na snížení frekvence výskytu oocyst v trusu a v zažívacím traktu bažantů.
Influence of selected feeding supplements on the occurrence of coccidias in digestive tract of pheasants
Keywords: Bažant; homeopatika; Kokcidie; prebiotika; probiotika; trus; coccidiosis; faeces; homeopatics; pheasant; prebiotics; probiotics