Vnímání smyslu života adolescenty - Fenclová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá otázkou smysluplnosti života ve skupině adolescentů, porovnává jejich vnímání smyslu života z hlediska pohlaví, věku a studované školy. Teoretická část vymezuje adolescenci jako vývojové období, dále popisuje problematiku smyslu života, jeho východiska a teorie, nauku V. E. Frankla a logoterapii jako techniku zabývající se tímto fenoménem. Praktická část obsahuje výzkum založený na dotazníku Logo-test a psané eseji, snaží se tady zachytit problematiku jak kvantitativním, tak kvalitativním zkoumáním.
Adolescents' perceptions of the meaning of life
Keywords: adolescence; smysl života; logoterapie; V. E. Frankl; E. S. Lukasová; vnímaná smysluplnost; existenciální frustrace; Logo-test; adolescence; meaning of life; logotherapy; V. E. Frankl; E. S. Lukasová; perceived meaningfulness; existential frustration; Logo-test