Analýza užitkových vlastností pomalu rostoucího kuřecího hybrida - Dupal, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat výsledky užitkových vlastností kuřecích hybridů s pomalým růstem. Sledováni byli hybridi kombinace JA 757, kteří byli vykrmováni do 49 dní věku a kombinace Pac JA s dobou výkrmu 56 dní. U hybridní kombinace JA 757 byla zjištěna živá hmotnost 2 169 g, spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku 2 119 g a vyselektováno bylo 0,5 % jedinců. U kombinace Pac JA dosáhla průměrná živá hmotnost při porážce 2 109 g, spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku byla 2 366 g a vyselektováno bylo 0,88 % kuřat. Hodnota indexu efektivnosti výkrmu byla vyšší u hybrida JA 757 (208) ve srovnání s hybridem Pac JA (158). U hybrida JA 757, ve srovnání s hybridem Pac JA, byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost o 3,8 % (74,7 %, resp. 70,9 %), vyšší hmotnost prsní svaloviny o 53 g (405 g, resp. 352 g), vyšší hmotnost stehenní svaloviny o 132 g (499 g, resp. 367 g) a nižší podíl abdominálního tuku o 5,5 % (44 g, resp. 49,5 g). Diference byly statisticky vysoce významné. U obou hybridů dosáhli vyšší hmotnost jak prsní, tak i stehenní svaloviny kohoutci ve srovnání se slepičkami. U hybrida JA 757 to byly rozdíly 33 g, resp. 106 g a u hybridů Pac JA rozdíly 57 g, resp. 79 g. Diference byly statisticky vysoce významné, resp. statisticky významné. Hybrid JA 757 prokázal vyšší genetický potenciál v růstové intenzitě i jatečné užitkovosti.
Analysis of use characteristics of slow growing chicken hybrid
Keywords: kuřata; pomalu rostoucí hybridi; výkrmnost; jatečná užitkovost; chickens; slow growing hybrids; fattening performance; carcass utility