Možnosti fyzioterapie u běžeckého lyžování - Kreuzigerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi, které má fyzioterapie u běžeckého lyžování. V případě správného použití fyzioterapie dochází ke zlepšení celkového využití pohybového systému, tedy zekonomičtí pohyb v technice, zlepší regeneraci, funkci respiračního systému, tím i výkonnost. Prvním cílem práce bylo zmapovat techniky běžeckého lyžování, druhým pak popsat metody fyzioterapie u tohoto sportu. Třetí cíl bylo navrhnout cvičební jednotku přenositelnou do tréninku a posoudit její vliv na výkonnost. Práce se dělí na 2 části. První, teoretická část, se zaměřuje na popsání technik v běžeckém lyžování a další kapitoly specifikují hluboký stabilizační systém a obsahují anatomii nejvíce přetěžovaných svalů v tomto sportu spolu s metodami, pomůckami, které se dají využít na terapii právě HSS a přidružených svalů. Druhá, praktická část, je zpracována formou kvalitativního výzkumu a zahrnuje vyšetření 5-ti probandů ve věku 18 - 23 let, kteří dělají tento sport na vrcholové úrovni. Po vstupním vyšetření bude probandům navržena fyzioterapeutická jednotka. K potvrzení správného efektu terapie budou sportovci spolu s trenéry i mnou sledovat její přenos do tréninku cca 4 měsíce. Dále bude sepsán výstupní kineziologický rozbor. Závěr práce obsahuje konečné výsledky, které fyzioterapie přinesla praktickou částí. Zahrnuta zde je i cvičební jednotka, kterou si sportovci snadno přenesli do tréninku. Práce může být využita v klinické praxi fyzioterapeuta, sportovními trenéry běžeckého lyžování nebo jako edukační materiál pro vybranou skupinu osob věnující se běžeckému lyžování.
The options of physiotherapy in cross country skiing
Keywords: fyzioterapie; běžecké lyžování; hluboký stabilizační systém; výkonnost; physiotherapy; cross country skiing; deep stabilization system; performance