Tavené sýry a jejich senzorické hodnocení - Bílková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá historií tavených sýrů a jejich klasifikací. U tavených sýrů hraje významnou roli obsah tuku v sušině, použité suroviny (přírodní sýry, tavicí soli, mléčné proteiny, barviva atd.). Tavené sýry lze klasifikovat podle způsobu výroby, složení, konzistence a balení. Práce popisuje spotřebu tavených sýrů v určitých letech v daných jednotkách a metody senzorického hodnocení, jejichž součástí je smyslové vnímání.
Processed cheeses and spreads and their sensory evaluation
Keywords: tavený sýr; přírodní sýr; senzorická analýza; spotřeba sýrů; processed cheese; natural cheese; sensory analysis; cheese consumption.