Inkontinence moči u seniorů nad 75 let věku a hluboký stabilizační systém - Šerháková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem mé bakalářské práce je ovlivnění inkontinence moči převážně u imobilních jedinců ve věku nad 75 let. Hlavním cílem této práce je zmapování vlivu fyzioterapie u seniorů s problémy močové inkontinence pomocí individuálního cvičení pro posílení hlubokého stabilizačního systému a pánevního dna. Dílčím cílem je edukace pacientů stran preventivních opatření v dané problematice. Pro zkvalitnění stavu vybraných jedinců bylo zavedeno pravidelné cvičení speciálně vybraných cviků, zaměřených především na aktivaci hlubokého stabilizačního systému, především svalů pánevního dna. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na problematiku stáří a stárnutí, popisuje změny vznikající v dané etapě života. Dále obsahuje základní souhrn znalostí o inkontinenci moči a stručný popis anatomie a fyziologie dolních cest močových a pánevního dna. V poslední kapitole teoretické části je obsažen úsek seznamující s hlubokým stabilizačním systémem, kde je popsaná jeho stručná anatomie, funkce a diagnostika. Pro zpracování praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Zkoumáni byli tři probandi spíše imobilního charakteru, žijící v domově pro seniory a trpící různými stupni inkontinence moči. Výzkumný soubor se pohyboval ve věku od 75 do 91 let. Pacientům byla odebrána anamnéza, došlo k vyplnění dotazníku hodnotícího kvalitu života a byl proveden vstupní a po ukončení terapie výstupní kineziologický rozbor. Získaná data a výsledky výzkumu byly zpracovány formou kazuistik. Na základě vyšetření byl pro každého z jedinců utvořen individuální rehabilitační plán, složený ze speciálně vybraných cviků. Terapie probíhala v rozmezí 12 týdnů 2x 3x týdně o délce cvičení přibližně 30minut, kdy ve výsledku každý z probandů absolvoval dohromady 30 terapií. Výzkum lze u daných jedinců shledávat za přínosný, jelikož bylo možné vypozorovat pozitivní účinky terapie u všech probandů. Došlo ke zlepšení nejen problémů souvisejících s inkontinencí moči, ale došlo také ke snížení bolesti pohybového aparátu a zvýšení celkové kondice pacienta. Probandi pociťovali úlevu nejen po fyzické stránce ale i po stránce psychické. Tato bakalářská práce může být dále využita pro fyzioterapeutické účely a to nejen u seniorů nad 75 let věku, ale u všech pacientů trpících inkontinencí. Dále může sloužit pro komplexní orientaci v dané problematice studentům fyzioterapie, fyzioterapeutům v praxi, pacientům trpícím inkontinencí a jejich rodinným příslušníkům.
Urinary incontinence in the elderly over 75 years of age and core stability system
Keywords: senior; inkontinence moči; hluboký stabilizační systém; pánevní dno; senior; urinary incontinence; core stability system; pelvic floor