Erozní ohrožení půdních bloků s vybranými plodinami a návrh vhodných protierozních opatření - Jirsová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se věnuje různým typům půdní degradace v podmínkách České republiky. V první části je zaměřena na zhodnocení příčin a průběhu degradace půd v současnosti. Mezi nejzávažnější degradační faktory patří pedokompakce, dehumifikace, zábory půd, špatná infiltrace, vodní a větrná eroze. Jen vodní erozí je v České republice ohroženo 42 % zemědělské půdy. V práci jsou shrnuta organizační, technická a agrotechnická protierozní opatření. Jsou charakterizovány možnosti jejich využití, účinnost a náročnost. V další části diplomové práce je uvedeno šest konkrétních půdních bloků ve stejném zemědělském podniku v Jihočeském kraji. Každý tento blok má odlišnou výměru, průměrnou sklonitost, pěstovanou plodinu a rozdílné zastoupení silně erozně ohrožených a mírně erozně ohrožených ploch. V práci je vyhodnocen počet rostlin na 1 m2, stav a hustota porostu vzhledem k eroznímu ohrožení u všech těchto lokalit.
Erosion danger of soil blocks with selected crops and recommendation of suitable cultivation against erosion
Keywords: erozní ohrožení půd v České republice; protierozní opatření; pěstované plodiny; srážky; soil erosion hazard in the Czech Republic; erosion control measures; crops; rainfall