Statistické šetření vybraných parametrů majetkové kriminality v rámci obvodních oddělení Policie České republiky - Dvořák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Majetková kriminalita je jednou z nejběžnějších forem trestné činnosti, která tvoří nedílnou součást celkového nápadu trestné činnosti. Globálním cílem diplomové práce bylo přispět ke strukturované podobě PČR výzkumem majetkové kriminality a jejího objasňování. Vzhledem k tomuto globálnímu cíli byla v teoretické části předložena strukturována podoba PČR s vyjasněním místa majetkové kriminality a jejího objasňování. Strukturní roviny, odrážející globální cíl diplomové práce, osahovaly: PČR, Struktura PČR, Úkoly PČR, Propojení výkonné a soudní moci, Trestní řízení, Etický kodex, Trestná činnost. Strukturní rovina "Trestná činnost" bude obsahovat složky: Objasnění trestného činu, Věcná a místní příslušnost, Kontrola kriminality, Majetková kriminalita MK, Vývoj MK, Příčiny MK, Trestněprávní úprava MK, Vymezení MK, Objasňování MK, Srovnání MK se zahraničními sousedy. Z hlediska předložené strukturované podoby PČR patřilo mezi dílčí cíle diplomové práce zkoumání dílčích parametrů této strukturované podoby. Zkoumanou jednotkou se stalo obvodní oddělení PČR. Zkoumanými parametry byly procentuální účast MK na celkové trestné činnosti a procentuální objasněnost MK - oba parametry byly vázány na 100 náhodně vybraných obvodních oddělení PČR. Výsledky zkoumání podpořily formou verifikace výzkumných hypotéz předloženou strukturovanou podobu PČR - zvláště z hlediska vazby strukturních prvků "Objasnění trestné činnosti" a "Objasňování MK". Právě vzhledem k této vazbě byla zvolena procentuální podoba zkoumaných parametrů. Pro získání informací o zpracování majetkové kriminality bylo použito logických metod a empirických metod aplikovaného kvantitativního výzkumu - získání potřebných dat a analýzy získaných dat z databází PČR. Pomocí aplikace logických a empirických metod výzkumu bylo přistoupeno k šetření datových souborů metodami deskriptivní a matematické statistiky. Metodami šetření získaných dat byly přijaty hypotézy výzkumu: H1) Empirické rozdělení zkoumaných parametrů majetkové kriminality bude mít teoretické rozdělení blízké rozdělení normálnímu. H2) Zkoumané parametry majetkové kriminality budou souviset regresně a korelačně na bázi silné pozitivity. Přijetí hypotéz (hypotéza H1 potvrdila normalitu u obou parametrů, hypotéza H2 potvrdila pozitivní korelaci obou zkoumaných parametrů) vedle splnění dílčích cílů výzkumu přispělo také ke splnění globálního cíle výzkumu - k podpoření předloženého návrhu strukturované podoby PČR a vazby mezi strukturními prvky "Objasnění trestné činnosti" a "Objasňování MK". Splnění globálního cíle představuje teoretický přínos práce, dalším teoretickým přínosem je potvrzení aplikability metod dvojrozměrné statistiky. Mezi praktické přínosy patří potvrzení efektivity práce obvodních oddělení PČR, ať již z hlediska prokázané normality, nebo z hlediska prokázané pozitivní korelace. Provedený výzkum by mohl rovněž sloužit jako jeden z podkladů pro prevenci majetkové trestné činnosti. Ambicí diplomové práce bylo rovněž upozornit na potřebu zkoumání dalších parametrů MK - např. z hlediska volby opakujících se časových period.
Statistical investigation of chosen parameters estate criminality within Police department in Czech Republic
Keywords: statistické šetření; nápad trestné činnosti; objasněnost trestné činnosti; obvodní oddělení Policie ČR; statistical investigation; crime reception; crime clarification; Police district departments