Reakce ptáků na invazní blánatku lipovou (Oxycarenus lavaterae) - Mejda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Blánatka lipová (Oxycarenus lavaterae) je druh ploštice, jejíž vzhled zahrnuje růžové skvrny na coriu a výrazně blýskající se blanitá křídla. Tento vzhled by mohl odpovídat definici výstražného zbarvení a zároveň je částečně podobný některým, u nás se vyskytujícím coreoidním plošticím. Blánatka lipová je nicméně nově se šířící druh původem ze Středomoří a predátoři s ní tedy mají na území ČR jen malou zkušenost. O chemické ochraně blánatky však není příliš informací. Velmi charakteristickým prvkem chování tohoto druhu je vytváření velkých agregací, především v době hibernace, kdy se několik tisíc jedinců shromáždí ve štěrbinách kůry stromů. Taková agregace může výrazně umocňovat výstražný vzhled tohoto druhu. Cílem této studie bylo otestovat reakce ptačích predátorů na dospělce blánatky lipové.. Jako predátoři byly vybrány tři druhy hmyzožravých ptáků lišících se mírou potravní specializovanosti, sýkora koňadra (Parus major), sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) a pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla). Těmto predátorům byli předkládáni nemodifikovaní jednotlivci blánatek. V případě sýkory koňadry byla předkládána také agregace blánatek (cca 100 kusů) abychom otestovali vliv gregarického chování na výstražnost jejich signálu. Tato studie prokázala, že sýkora koňadra a pěnice černohlavá blánatku napadaly častěji než zdrženlivá sýkora modřinka. V pokusech s agregací sýkory koňadry napadaly blánatku prokazatelně méně než solitérní blánatky, nicméně po pozření většího množství blánatek vykazovaly sýkory koňadry projevy nechutenství.
Bird responses to the invasive lime seed bug (Oxycarenus lavaterae)
Keywords: aposematismus; Cyanistes caeruleus; gregarita; Oxycarenus lavaterae; Parus major; Sylvia atricapilla; aposematism; Cyanistes caeruleus; gregarious; Oxycarenus lavaterae; Parus major; Sylvia atricapilla