Srovnání ekonomické úrovně regionů pro účely dotazníkového průzkumu v programu Grundtvig - projekt MEEC (Multicultural Education for European Citizenship) - Hejtmánková, Milena (Jihočeská univerzita, 2010)
V práci je provedeno základní srovnání několika socio-ekonomických ukazatelů, vypovídajících o úrovni vybraných evropských regionů, které byly zapojeny do projektu Multicultural Education for European Citizenship (MEEC) a v nichž také proběhl dotazníkový průzkum ''Dotazník k evropskému občanství''. Prvním cílem práce bylo zpracovat metodou výběrové regionální ekonomické komparace podkladové materiály, které by mohly být využity při stanovování a ověřování hypotéz na téma, zda vybrané regionální ekonomické faktory, které rozhodně ovlivňují život v regionech, by mohly mít také dopad na hodnotové spektrum odpovědí respondentů v příslušných regionech. Druhým cílem bylo současně zpracovat metodicky i obsahově práci tak, aby socio-ekonomická komparace (srovnávání) regionů mohla být i pedagogicky využitelná jako jeden z podnětů ve výchově k evropskému občanství. Práce je postavena na využití širokého spektra rozsáhlého souboru informačních zdrojů od literatury týkající se metodologie komparace či regionalistiky, přes odborné monografie až po statistické zdroje (ročenky, zprávy, analýzy) ke sledovaným regionům, z nichž je většina dostupná v elektronické podobě. V práci jsou využity i dřívější vlastní zveřejněné tematické příspěvky ve sborníku a v odborné publikaci (sborník, odborná publikace) a také materiály z vlastních přednášek s prezentacemi, realizovanými v průběhu řešeného projektu MEEC.
Comparison Regional Economic Level for the Propouse of Questionaire Research in Programm Grundtvig - Project MEEC (Multicultural Education for European Citizenship)