Činnost Policie ČR v rámci IZS při povodních v roce 2002, její analýza a doporučení na zlepšení a ujednocení činnosti v rámci celého systému Policie ČR a v Jihočeském kraji. - Beránek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Povodně v srpnu 2002, které zasáhly území Jihočeského kraje si vyžádaly nasazení složek IZS, které se podílely na záchranných a likvidačních pracích způsobených povodněmi. Rozsah povodní si vyžádal operativnost měnění a doplňování protipovodňových opatření připravených v havarijních plánech. Postižená místa vyžadovala okamžité nasazení sil a prostředků, jejichž cílem je předcházení, zabraňování a odstraňování následků způsobených povodní. Toto s sebou nese další problémy spojené s organizací a logistickým zabezpečením, což opět znamená zatížení běžného chodu společnosti. Cílem této diplomové práce bylo analyzovat činnost Policie při povodních v roce 2002. Doporučit zlepšení a ujednocení činnosti využitelné v rámci Policie ČR jako základní složky IZS na území Jihočeského kraje. V rámci diplomové práce byla stanovena hypotéza: Kvalitně zpracované povodňové, havarijní a krizové plány obcí a kraje pomohou při činnosti PČR v rámci IZS při povodních na území Jihočeského kraje. V práci jsem se pokusil částečně obsáhnout průběh povodní v roce 2002 na území Jihočeského kraje a s nimi spojenou činnost Policie České republiky jako jednoho ze základních článků integrovaného záchranného systému. Tato oblast by zasloužila daleko větší pozornost, zejména ve vztahu k materiálně technickému vybavení, k otázce finančního a proviantního zabezpečení a ve vztahu k legislativě. Zpracovaná problematika může být využita v činnosti PČR, HZS, ZZS, Krajských úřadů, Městských úřadů a dalších subjektů zabývajících se krizovým řízením, při školení vlastních pracovníků, při tvorbě havarijních plánů a typových činností.
Activity of the Police Force of the Czech Republic within the IZS framework during the floods in 2002, its analysis and recommendations to improve and integrate its activity within the whole system of the Police Force in the Czech Republic and in the region of South Bohemia
Keywords: Krizové řízení; Mimořádná událost; Policie České republiky; Záchranné práce; Hasičský záchranný sbor; Crisis Management; Extraordinary event; Czech Republic Police; Rescue work; Fire Rescue Brigade