Společenstva vážek (Odonata) vybraných lokalit v okolí Borovan - Votrubová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zaměřuje na výzkum výskytu Odonata (vážek) v oblasti okolí Borovan. Výzkum byl motivovaný nedostatečným množstvím informací o výskytu druhů Odonata v této oblasti, která je součástí mapovacího čtverce 7153b. Zjišťování společenstev Odonata bylo provedeno terénním výzkumem. Při něm byly sbírány larvy a dospělci na předem vybraných devíti lokalitách. Larvy i dospělci byli sbíráni od června do září v roce 2021 a v zimních měsících byly jednotlivé vzorky určovány v laboratoři. Pro determinaci jednotlivých druhů larev i dospělců bylo použito vybavení laboratoře a determinační klíče dle známé literatury. K prezentaci výsledků byl použit program Canoco (DCA, CCA) a další souhrnné statistické analýzy. Touto prací byl prokázán překvapivý výskyt Aeshna affinis (šídla rákosního), Lestes dryas (šídlatky tmavé), Sympecma fusca (šídlatky hnědé), Coenagrion pulchellum (šidélka širokoskvrnného), Coenagrion hastulatum (šidélka kopovitého) a Gomphus vulgatissimus (klínatky obecné).
Dragonflies (Odonata) of selected localities around Borovany, South Bohemia
Keywords: Odonata; vážky; Borovansko; terénní výzkum; kvadrát 7153b; Odonata; dragonflies; Borovansko; field research; quadrat 7153b