Možnosti řešení nepříznivé sociální situace osamělých matek v azylovém domě - Klímová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem teoretické části práce je popsat principy současné sociální politiky se zaměřením na pomoc a podporu osob ohroţených sociálním vyloučením, v tomto případě osamělých matek s dětmi, které se ocitly v nepříznivé sociální situace spojené se ztrátou bydlení. Práce bude charakterizovat pobytovou sluţbu sociální intervence ? azylové domy jako moţnost řešení. Na příkladu Azylového domu města Příbram bude popsána nabídka aktivit a sluţby, které poskytuje, vnitřní pravidla, metody práce s uţivateli s důrazem na proces individuálního plánování sluţby v kontextu s osobními cíli uţivatelů sluţby a jejich právy. V praktické části se práce zaměří na hodnocení úspěšnosti sluţby a očekávání na základě rozhovorů s odborným personálem a vybranými uţivateli. Cílem práce je nalezení a pojmenování příčin slabých míst organizace jako východiska pro zlepšení práce zařízení. Metody práce: rozhovor, studium dokumentů, pozorování.
Potentional Aproaches to Solve the Adverse Social Situations of Single Mother in Shelter
Keywords: sociální vyloučení; sociální služba; osamělá matka; azylový dům; social exclusion; social service; a single mother; shelter