Jak zvýšit životní úroveň? Komise ÚV KSČ pro otázky životní úrovně v letech 1963-1968 - Rámišová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce pojednává o životním standardu lidí v Československu šedesátých let. Zvýšení životní úrovně se stalo jednou z priorit strany.Zájem byl směřován k materiálnímu uspokojování potřeb občanů před jejich kulturními a duchovními potřebami. Cílem práce je přiblížit každodenní život občanů na podkladech hospodářské a sociální politiky státu. Pramennou základnou se staly veškeré podklady Komise ÚV KSČ pro otázky životní úrovně, které jí byly předkládány jinými zainteresovanými komisemi a orgány instančního významu. Na základě těchto pramenů bylo možno rozebrat hospodářské a sociální podmínky Československa a především reformy, které zmíněná komise navrhovala. Šlo především o změny mající vliv na stav životní úrovně. Její kvalitu ovlivňuje populační, bytová, mzdová, cenová a sociální politika státu. Za stěžejní témata práce jsem zvolila populační problematiku, bytovou krizi, hospodářské reformy, socialistickou rodinu, roli žen, především zaměstnanost žen, zkracování pracovní doby a otázku volného času. Politicky uvolněné období šedesátých let umožnilo zavedení nové soustavy řízení národního hospodářství s výrazným vlivem na materiální uspokojování potřeb občanů. Osobní pocity lidí pomohly rozkrýt rozhovory s pamětníky.
How to heighten the level of living? Comittee ÚV KSČ for questions of the level of living 1963-1968
Keywords: životní úroveň; komise ÚV KSČ pro otázky životní úrovně; šedesátá léta; populační vývoj; bytová krize; ekonomické reformy; zkracování pracovní doby; volný čas; vzpomínky pamětníků; sociální situace; hospodářská situace; the level of living; comittee ÚV KSČ for questions of the level of living; the Sixties; population; flat; salary; price; socila policy of the state; personal impressions of people