Rodinné soužití v době karantény - Marczellová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce souvisí s nařízením vlády, jímž se z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky. Výsledkem tohoto opatření je skutečnost, že lidé tráví téměř veškerý čas ve svých domovech s ostatními členy domácnosti. Děti nechodí do školy a rodiče pracují z domova, nebo vůbec. Cílem práce je prozkoumat a popsat, jak toto společné trávení času vnímají rodiče dětí. Vyvstává otázka, jakým způsobem k dané situaci přistupují, jak ji prožívají, jak se s ní vypořádají. Teoretická část mapuje hlavní pedagogické a psychologické konstrukty, které napomohou s orientací v tématu (rodina, institucionální zásah do volného času rodin, termín "scholé", význam společně tráveného času v rodině). Empirická část je prezentací vlastního kvalitativního výzkumu, který byl proveden prostřednictvím hloubkových rozhovorů.
Family life in quarantine
Keywords: rodina; soužití; karanténa; pandemie; protiepidemická opatření; family; family life; quarantine; pandemic; anti-pandemic restrictions