Harmonizace české účetní legislativy na mezinárodní účetnictví - Havlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je věnována harmonizaci České účetní legislativy na mezinárodní účetnictví. Diplomová práce je rozdělena na několik částí. První část vymezuje základní principy mezinárodních účetních standardů, snaží se je porovnat s účetní legislativou ČR. Ukazuje, jaké jsou základní povinnosti při vedení účetnictví, dále porovnává Koncepční rámec a oceňovací základny. Jedna z kapitol se zabývá vstupem Mezinárodních účetních standardů do českého prostředí. Druhá část práce se věnuje analýze českého účetnictví ve vztahu s konkrétními Mezinárodními účetními standardy. Především se jedná o IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky, IAS 16 - Pozemky, budovy a zařízení a IAS 17 - Leasingy. Závěrem jsou jednotlivé standardy porovnány s Českou účetní legislativou a je uvedena účetní závěrka dle IFRS.
Harmonization of the Czech accounting legislature to the international accounting
Keywords: Česká účetní legislativa; harmonizace; Mezinárodní účetní standardy; účetní závěrka.; Czech accounting legislature; harmonization; International Accounting Standards; Financial Statement.