Úroveň pohybové aktivity u studentů středních škol a jejich rodičů na SŠO Husova, České Budějovice. - Novotná, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce se snaží zjistit úroveň pohybové aktivity u studentů středních škol v rámci celorepublikového výzkumu aktivního životního stylu a kondice české mládeže. Výzkumná část práce je zaměřená především na vzájemný vztah mezi tělesnou zdatností definovanou na základě testové sestavy ZOZ dětí a mládeže Indares a hodnot BMI, tělesného tuku u adolescentů. Ke sběru dat pro výzkum byl použit standardizovaný dotazník IPEN, monitoring počtu kroků pomocí krokoměrů Yamax Digiwalker SW-700 a testování ZOZ pomocí testovací sestavy Indares. Výzkum byl realizován v prosinci 2014 a v květnu 2015. Data byla získána od 55 studentů středních škol ve věku 16-18 let v Českých Budějovicích. Výsledky šetření přinesly zjištění, že průměrné hodnoty respondentu BMI i tělesného tuku se nachází v normě ZOZ. Výzkum ukázal, že objem tělesného tuku (r= 0,5200, p=0,000) má větší vliv na test aerobní tělesné zdatnosti než index BMI (r = 0,2569, p=0,000). Pohybová inaktivita přináší zdravotní rizika a právě toto by mělo být impulzem pro změnu životního stylu.
The level of physical activity among high school students and their parents of Secondary school business, Husova, České Budějovice
Keywords: adolescence; pohyb; pohybová aktivita; tělesná zdatnost; BMI; tělesný tuk; Indares; Adolescence; movement; physical aktivity; physical fitness; BMI; body fat; Indares