Etické aspekty sociální práce s rodinou - Tůmová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá etickými aspekty v oblasti sociální práce s rodinou. Práce je rozdělena na dvě části. První část práce je věnována charakteristice rodiny jakožto základní sociální instituci a jejím funkčním poruchám. Dále se zabývá specifiky sociální práce s rodinou, přičemž pohlíží na rodinu jako na klienta sociálního pracovníka. V neposlední řadě popisuje význam etiky v sociální práci a etická dilemata, se kterými se může sociální pracovník setkávat. Obsahem druhé části práce jsou výsledky výzkumného šetření využívajícího metodu kvalitativního výzkumu realizovaného prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s deseti sociálními pracovníky/pracovnicemi, kteří pracují v organizacích poskytující sociální služby rodinám s dětmi, jež se nacházejí v nepříznivé životní situaci. Výsledky výzkumu seznamují čtenáře s přístupem ke klientovi, s etickými dilematy sociálních pracovníků/pracovnic pracujících s rodinou, se způsoby řešení dilemat i s osobními prožitky a emocemi jedince potýkajícího se s dilematem.
Ethical aspects of social work with family
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; rodina; funkční poruchy rodiny; etika; etická dilemata; social work; social worker; family; functional disorders of a family; ethics; ethical dilemmas