Protierozní opatření jako prvek ekologické stability krajiny - Lišková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem mé diplomové práce je protierozní opatření jako prvek ekologické stability. Cílem mé práce je zjistit množství půdy, které se ztrácí z pozemků v katastrálním území Štěkře v důsledku plošného odtoku. Pro výpočty hodnot používám univerzální rovnici ztráty půdy podle Wischmeiera a Smitha. V dalších výpočtech řeším objemový odtok z mikropovodí podle Čerkašina a transport splavenin podle Williamse a Berndta. Na pozemcích s mírou eroze větší než přípustné množství navrhuji protierozní opatření. Všechny výsledky porovnávám před a po návrhu protierozních opatření.
The antierosion precautions as the element of the ecological landscape stability
Keywords: eroze půdy; CN křivky; mikropovodí; Wischmeier a Smith; soil erosion; CN curves; micro catchment area; Wischmeier and Smith