Pojetí volného času v sociokulturní skupině křesťanů a v sekularizované společnosti - Hořejší, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá pojetím volného času v sociokulturní skupině křesťanů a v sekularizované společnosti. Cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda jsou lidé věřící a nevěřící schopni vnímat jiný než profánní rozměr svého života jako posvátný nebo svatý. Práce je rozdělena do šesti částí. První kapitola vymezuje pojmy kultura a sociokulturní skupina, druhá kapitola pojednává o profánním a posvátném čase, třetí kapitola rozděluje posvátný čas ve světě křesťanů do čtyř časových okruhů. Čtvrtá kapitola vymezuje pojem volný čas a popisuje stručnou historii volného času. Následně popisuje čtyři časové okruhy z pohledu sekularizované společnosti. Pátá kapitola obsahuje kvalitativní výzkum, ve kterém byl použit strukturovaný rozhovor s otevřenými otázkami, kde vyhodnocuji získaná data z rozhovorů.
The concept of leisure time in socio-cultural group of Christians in secularized society
Keywords: volný čas; sociokulturní skupina křesťanů; sekularizovaná společnost; leisure time; socio-cultural group of Christians; secularized society