Keramický oltářní obraz - Kvapilová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce s názvem Keramický oltářní obraz obsahuje jak část praktickou, tak část teoretickou. V teoretické práci se zabývám historií a koncepcí kostela, do které bude oltářní obraz adjustován. Dále zmiňuji všechny náležitosti týkající se postavy sv. Prokopa, tedy život, studia, vzdělání, zázraky, kterými se sv. Prokop dostal do povědomí veřejnosti, popisuji zde Dalejskou jeskyni u Prahy, v níž světec přebýval, zmiňuji se o dochova-ných památkách a také se zde zabývám osudem ostatků sv. Prokopa. Objasňuji moti-vační zdroje, ikonografii světce a popisuji technologický postup práce. Do praktické části přikládám návrhy oltářního obrazu od těch nejpůvodnějších a fotografie zhotovené v průběhu tvorby. Nejprve samostatně řeším zoomorfní postavu čerta, v němž hledám ten správný expresivní výraz a zpodobení zla. Dále studuji anato-micky postavu světce a hledám pohyb, ve kterém ho zachytit tak, aby celá scéna působi-la dynamicky a byla plná napětí. Nakonec navrhuji celou kompozici, která má diago-nální charakter a zhotovuji reliéf z kameniny, který je realizován jako soubor glazova-ných kachlů adjustovaných na dřevěné desce ve velikosti adekvátní původnímu oltář-nímu obrazu. Poslední část obsahuje fotomontáž umístění v sakrálním prostoru.
Ceramic altarpiece