POROVNÁNÍ VÝCHOVNÝCH SYSTÉMŮ VYBRANÝCH ALTERNATIVNÍCH ŠKOL S PREVENTIVNÍM SYSTÉMEM DONA BOSKA - Laňka, Jiří Ignác (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce pojednává o výchově jako systému, zvláště pak o výchovném systému svatého Jana Boska. Ten je pak porovnáván s výchovnými systémy vybraných alternativních škol, které svou podstatou velmi lidsky přistupují k duši dítěte. Cílem bakalářské práce je porovnání vybraných problematik, které se autorovi jeví jako významné. Jedná se o určení cílové skupiny, vůči které je výchovný systém zaměřený, výchovné metody, sledované cíle výchovného působení a edukační prostředí. Rovněž bude sledován vztah systému ke křesťanské víře.
The Comparison of Selected Alternative Schools' Pedagogical Systems with the Don Bosco Preventive System
Keywords: preventivní systém; Montessori; Waldorf; alternativní škola; výchova; metoda; hodnocení; výchovný cíl; edukační prostředí; prevention system; Montessori; Waldorf; alternative school; upbringing; method; evaluation; educational objective; educational environment