Pojem umění a jeho definice: Institucionální definice a jejich kritika - Zeman, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Student se ve své bakalářské práci bude zabývat jedním z principiálních pojmů estetiky - pojmem umění. Zaměří se na angloamerickou analytickou estetiku druhé poloviny dvacátého století, kde proběhla v dějinách estetiky nejkomplexnější diskuse možnosti definice tohoto pojmu. Významnou součástí této diskuse je tzv. institucionalismus, jehož podstatě, jednotlivým verzím i jeho rozsáhlé kritice student věnuje hlavní díl své práce.
The concept of art and its definition: Institucional definitons and their criticism
Keywords: Pojem umění; svět umění; esencialismus; antiesencialismus; institucionalismus; historicismus; kritika institucionalismu; The concept of art; the art world; essentialism; anti-essentialism; institucionalism; historicism; criticism of institucionalism