Monoklonální bílkoviny u mnohočetného myelomu - Liduchová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Mnohočetný je maligní nádorové onemocnění plazmatických buněk produkujících monoklonální bílkoviny - paraproteiny. Postihuje především starší obyvatelstvo.Mezi základní metody stanovení této nemoci patří elektroforéza bílkovin a stanovení volných lehkých řetězců. Praktická část mé práce je zaměřena na sledování odpovědi na chemoterapeutickou léčbu u mnohočetného myelomu pomocí stanovení paraproteinu elektroforézou bílkovin a stanovením volných lehkých řetězců, a zda tyto dva parametry podávají stejné inforamce či nikoli.
Monoclonal protein in multiple myeloma
Keywords: mnohočetný myelom; elektroforéza bílkovin; paraprotein; volné lehké řetězce; léčebný protokol; multiple myeloma; protein electrophoresis; paraprotein; free light chains; chemotherapy