Vltavotýnský poklad z doby na přelomu středověku a novověku - Kostková, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci Vltavotýnský poklad z doby na přelomu středověku a novověku se zabývám doposud málo známým vltavotýnským pokladem, nalezeným roku 1970 při rekonstrukci domu "U Modré hvězdy" na náměstí jihočeského města Týna nad Vltavou. V práci se snažím objasnit, jaký je původ jednotlivých částí pokladu a také doba a místo jejich vzniku. Podrobněji popisuji historii města Týna nad Vltavou a domu, ve kterém byl poklad nalezen. Pozornost věnuji také období českých dějin, které by mohlo mít vliv na vznik pokladu. V krátkosti se zmiňuji také o osobních špercích, jež vznikaly ve stejné době jako poklad. Nakonec uvádím i další nálezy podobného druhu.
The treasure of Týn nad Vltavou from the time at the turn of Middle Age and Modern Age
Keywords: poklad; Týn nad Vltavou; šperk; pás; kalich; mince; treasure; Týn nad Vltavou; jewel; belt; calyx; coin