Vliv věku při prvním otelení na užitkovost dojnic - Hermanová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Chov skotu patří k nejnáročnějšímu odvětví v zemědělské výrobě. Náročné je především po ekonomické stránce. Faktory ovlivňující ekonomiku jsou správná reprodukce a vysoká mléčná užitkovost, tyto faktory řadíme mezi hlavní chovatelské cíle. Bakalářská práce se zabývá analýzou plodnosti dojnic a mléčné užitkovosti u stáda holštýnského skotu. Cílem bakalářské práce bylo získání dat o reprodukci dojnic a jejich mléčné užitkovosti. Data byla vyhodnocována od 1. října 2013 do 30. září 2015. U dojnic byly zaznamenány tyto ukazatele: mléčná užitkovost, věk při prvním otelení, pořadí laktace, délka mezidobí a servis periody a pohlaví narozených telat. Do sledování bylo zařazeno 295 dojnic, které měli ukončenou laktaci. Vliv pořadí laktace na mléčnou užitkovost byl statisticky významný na hladině p<0.05 a to mezi 1. a 2. laktací, 1. a 3. laktací a 1. a 4. laktací. Mezi 2. a 3. a 3.a 4. není statisticky významný rozdíl. U vlivu pořadí laktace na délku servis periody a délku mezidobí, nebyl nalezen statisticky významný rozdíl u žádné z laktací. Nejdelší servis perioda 137,10 dní byla na 4. a další laktaci. Nejdelší mezidobí 406, 35 dní bylo na 3. laktaci. U vlivu úrovně mléčné užitkovosti na délku servis periody byla zjištěna nejnižší délka servis periody 71,10 dní u dojnic s užitkovostí nad 10 000 kg mléka. Vliv úrovně mléčné užitkovosti na délku mezidobí zjistil nejkratší délku mezidobí 343 dní u dojnic s užitkovostí do 6000 kg mléka. Vliv věku při prvním otelení na mléčnou užitkovost ukázal nejvyšší užitkovost 8786,58 kg mléka u dojnic, které se otelily ve věku 800 900 dní. U pohlaví narozeného telete na užitkovost dojnic byl zjištěn statisticky významný rozdíl v užitkovosti mezi dojnicemi, které porodily býčka nebo jalovičku (p<0.05) ve prospěch dojnic s narozenými býčky.
The influence of age at first calving cows on performance
Keywords: skot; reprodukce; servis perioda; mléčná užitkovost; laktace; cattle; reproduction; service period; milk yield quantity; lactation