Predikace druhového složení těžeben na základě biotopového mapování okolní krajiny: využití charakteristických druhů vyšších rostlin - Slaba, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Okolní krajina (biotopy) hraje důležitou roli ve spontánní sukcesi těžbou narušených lokalit. Slouží jako zdrojová místa druhů, která kolonizují těžbou narušená území z blízkého okolí. Tato diplomová práce se zabývá druhovým složením těžbou narušených lokalit a porovnává ho s druhovým složením jejich okolních biotopů do vzdálenosti 1 km od lokality. Výsledky ukazují, že bazaltové kamenolomy sdílejí největší počet druhů s jejich okolními biotopy. Použité metody mají omezenou schopnost předpovídat druhové složení míst po těžbe pouze s využitím poznatků o typech okolních biotopů. Na druhé straně se druhové složení okolních biotopů definovaných výběrem reprezentativních snímků České národní fytocenologické databáze (ČNFD) jeví jako slibnější přístup. Tato metoda by mohla poskytnout přesnější výsledky aplikované na ekologickou obnovu těžbou narušených lokalit v České republice.
Prediction of species composition in post-mining sites based on the biotope mapping of surrounding landscape: using charakteristic higher plant species
Keywords: těžbou narušené lokality; těžebny; výsypky; vyšší rostliny; druhová skladba; spontánní sukcese; přírodě blízká obnova; ekologická obnova; mapování biotopů; biotop; kamenolom; rašeliniště; pískovna; štěrkopískovna; rostlinné druhy; Česká národní fytocenologická databáze; post-mining sites; mining sites; disturbation; dumps; higher plants; species composition; spontaneous succession; nature-friendly restoration; ecological restoration; biotope mapping; biotope; quarry; peat bog; sandpit; gravel-sandpit; plant species; Czech National Phytosociological Database