Porovnání účinnosti a ekologického přínosu fotovoltaických elektráren v různých oblastech České republiky - Sluka, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá porovnáním účinnosti a ekologického přínosu fotovoltaických elektráren v různých oblastech České republiky v závislosti na umístění lokality. Poskytuje přehled o problematice reálné účinnosti fotovoltaických elektráren a zároveň pohled na skutečnou ekologickou hodnotu šetření emisí CO2 náhradou konvenčních zdrojů. Zhodnocení proběhlo na základě dat získaných přímo z energetických auditů fotovoltaických elektráren, které jsou umístěny ve Vidově (jižní Čechy), v Hodonicích (jižní Morava) a v Lahošti (Ústecký kraj). Reálná odměřená data účinností a úspory emisí CO2 náhradou konvenčních zdrojů jsou porovnávána s předpokládanými daty z předpovědního modelu PVSYST a dat z databází PVGIS a Meteonorm. Bylo zjištěno, že účinnost fotovoltaických elektráren je úzce spjata s lokalitou, ve které se nachází. Jedním z hlavních faktorů je zde sluneční osvit. Párové porovnávání ukázalo, že se liší účinnost FVE Lahošť od účinnosti FVE Hodonice (P < 0,01) a účinnost FVE Lahošť od účinnosti FVE Vidov (P < 0,05). Rozdíl mezi skutečností a návrhem mezi jednotlivými fotovoltaikami byl průkazný (p < 0,01). Významný vyšel také faktor měsíce (p < 0,001).
Comparison of the effectivity and the ecological benefits of photovoltaic power stations in different areas of the Czech Republic
Keywords: solární energie; fotovoltaika; emise CO2; sluneční osvit; ekologický přínos FVE; solar energy; photovoltaic system; CO2 emissions; sunlight; enviromental impact of photovoltaic systems.