The Struggle to be Recognized: The Life, Times and Work of Emily Carr - Janošťáková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zaměřuje na život, dobu a dílo kanadské malířky Emily Carrové. Zkoumá důvody, proč její práce byla původně odmítnuta a akceptována až na konci jejího života. První část této práce se zaměřuje na dobu a provincii, ve které žila (Britská Kolumbie), a dále také na kulturu původních obyvatel a jejich umění v Kanadě. Zabývá se také postojem veřejnosti a jejím povědomím o tématu původních obyvatel. Druhá část práce popisuje život Carrové (studia a cesty spojené s uměleckými náčrty), její finanční problémy, odmítnutí komunitou, stejně jako i další její aktivity např. keramiku, šlechtění psů, atd. Rovněž se zabývá důležitostí jejího psaného díla a tématy zachycenými v jejích knihách. Tato práce popisuje uznání Carrové ve světě a zkoumá její umělecký význam v současné společnosti.
The Struggle to be Recognized: The Life, Times and Work of Emily Carr
Cesta za uznáním: Život, doba a dílo Emily Carrové
Keywords: umění; malířství; Emily Carrová; Haida Gwaii; původní obyvatelé; britská asimilační opatření; Britská Kolumbie; ostrov Vancouver; kácení lesů; totemy.; art; painting; Emily Carr; Haida Gwaii; Aboriginals; British assimilation policy; British Columbia; Vancouver Island; clear-cutting; totem poles.