Komunikace porodní asistentky s doprovodem při porodu - Blaťáková, Iva (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce pojednává o komunikaci porodní asistentky s doprovodem při porodu. V souvislosti se zaměřením bakalářské práce je v teoretické části práce také popsána problematika doprovodu při porodu a komunikace porodní asistentky s doprovázejícími osobami při porodu. V práci jsou nastíněny vztahy mezi porodními asistentkami a doprovody při porodu. Cíle této bakalářské práce byly stanoveny celkem dva. Prvním cílem bylo zjistit, jakým způsobem komunikuje porodní asistentka s doprovodem při porodu. Druhým cílem bylo zjistit, jak jsou porodní asistentky spokojeny s komunikací s doprovodnou osobou při porodu. Výzkumné šetření probíhalo v dubnu roku 2019 a bylo prováděno s porodními asistentkami pracujícími na porodním sále a s doprovodnými osobami, které se účastnily alespoň jednoho porodu. Výzkumné šetření probíhalo s porodními asistentkami na porodním sále a s doprovodnými osobami v jejich domácím prostředí. Pro získání dat byla zvolena kvalitativní metoda, formou polostrukturovaných rozhovorů. Před zahájením rozhovorů bylo všem zúčastněným osobám vysvětleno téma bakalářské práce, účel a další využití jejich poskytnutých informací. Účastnící byli ujištěni, že jsou rozhovory anonymní. Pro výzkumné šetření byly vytvořeny dva typy rozhovorů. Jeden z rozhovorů byl určen porodním asistentkám a obsahoval 6 otázek s dalšími podotázkami. Druhý rozhovor byl vytvořen pro doprovod při porodu. Ten obsahoval 5 otázek s dalšími podotázkami. V obou případech byly kladeny doplňující otázky. Aby bylo zpracování dat anonymní, byly osoby, účastnící se výzkumu, označeny následujícím způsobem. Porodní asistentky měly zkratku PA1 a doprovázející osoby zkratku D1. Získaná data byla zpracována metodou "tužka-papír", kdy byly získané informace zaznamenány do dotazníků, a poté barevně kódovány.
Communication of midwives with the accompanying person during childbirth
Keywords: komunikace; porod; porodní asistentka; doprovázející osoba; dula; communication; childbirth; midwife; accompanying person; doula