Metoda Wattsenglish a její využití v mateřské škole - Beránková, Věra (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bude popsat populární metodu Wattsenglish a zkoumat, jak může být tato metoda použita pro výuku anglického jazyka v mateřské škole. Teoretická část práce bude mít dvě části. V první části studentka shrne názory odborníků na to, jak by měla vypadat výuka cizího jazyka v mateřské škole, jaké by měly být použité metody a jaké podmínky musejí být splněny, aby výuka cizího jazyka měla smysl. Ve druhé části studentka seznámí čtenáře s metodou Wattsenglish a detailně ji popíše z různých hledisek, především z hlediska cílů a způsobu výuky jazykových prostředků a řečových dovedností. V praktické části bude proveden kvalitativní výzkum s učitelkami mateřských škol, které tuto metodu používají. Jako nástroj bude použit buď dotazník, nebo strukturovaný rozhovor. Ve druhé části empirické sekce bude studentka reflektovat vlastní výuku pomocí této metody, především z toho pohledu, jestli je tato metoda aplikovatelná v českém prostředí a jaké výhody a nevýhody přináší ať už z perspektivy žáka či učitele. V závěru studentka metodu Wattsenglish zhodnotí z hlediska dobré praxe výuky angličtiny v předškolním věku.
Wattsenglish Method and its use in the pre-school education
Keywords: Anglický jazyk; metoda Wattsenglish; dítě v předškolním věku; English language; Wattsenglish method; child in pre-school age