Vzájemná bilance obchodu České Republiky a Japonska - Varbanovová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá tématem vzájemné obchodní bilance České republiky a Japonska. Hlavním cílem bylo zjištění příčiny současného stavu vzájemné obchodní bilance. Diplomová práce zkoumá, které faktory ovlivňují její současný stav a které ji budou ovlivňovat do budoucna a také jak se bude vzájemná obchodní bilance pravděpodobně vyvíjet. Dílčím cílem této práce je nalezení možností vstupu na japonský trh pro konkrétní podnik vzhledem k bariérám vstupu. V diplomové práci jsou nejdříve uvedeny teoretické informace zahrnující ekonomický vývoj Japonska, zahraniční obchod Japonska a také obchod České republiky a Japonska. Poté jsou zjišťovány bariéry vstupu na japonský trh. Všechny bariéry jsou nejdříve zkoumány obecně a poté na konkrétním podniku, který zvažuje vstup na japonský trh. Dále jsou zde rozebírány i jiné faktory ovlivňující vstup na japonský trh jako např. transport, či riziko podnikání. V další části jsou pak zjišťovány příčiny aktuálního stavu vzájemné obchodní bilance a možnosti budoucího vývoje.
Mutual balance of trade between the Czech Republic and Japan
Keywords: Česká republika; export Japonska; obchodní bilance; import Japonska; Japonsko; ekonomika Japonska; Česko-japonský obchod; japonský trh; export ČR; podpora exportu; Free Trade Agreement; the Czech Republic; Japanese export; trade balance; Japanese import; Japan; Japanese economy; Czech-Japanese trade; Japanese market; Czech export; export support