Vybrané anglicismy v italštině - Orságová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá anglicismy, které se vyskytují v ekonomických článcích v italských novinách. Práce se soustředí především na období posledních šedesáti let, kdy výrazně vzrůstá vliv angličtiny na italštinu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část je teoretická a týká se rozdělení lexikálních výpůjček a vysvětlení pojmu ?anglicismus? a také přiblížení historického pozadí, které se k tomuto pojmu vztahuje. Druhou částí je vlastní výzkum, ve kterém se zkoumají dva vzorky ze stejného období, ale druhý vzorek je o rok později, tedy první vzorek je z roku 2010 a druhý z roku 2011. Získané vzorky se analyzují podle různých kritérií a navzájem se porovnávají, zdali mají něco společného. Podrobnějšímu rozboru se budu věnovat zejména u anglicismů z posledních šedesáti let. Cílem této bakalářské práce je potvrdit skutečný výskyt anglicismů v italském tisku prostřednictvím analýzy textu. Dále se snaží prokázat příliv stále nových anglicismů a také poukázat na oblibu jejich používání oproti vlastním italským ekvivalentům.
English loan words in contemporary Italian - selected semantic field
Keywords: anglicismus; výpůjčka; oblast ekonomie; italský tisk; Anglicism; loan word; economic area; Italian press