Údržba, kontrola a péče o zdravotnické vybavení vozidla ZZS z pohledu zdravotnického záchranáře - Štolba, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Zdravotnický záchranář využívá, v rámci své práce svůj osobní potenciál, tedy znalosti, zkušenosti i schopnosti. Musí též umět zacházet se zdravotnickým zařízením a zdravotnickými prostředky, znát způsob jejich použití i formy kontroly a péče o ně. Bakalářská práce se zaměřuje na oblast kontroly, péče a údržby prováděné zdravotnickým záchranářem u zdravotnických prostředků. Bližší specifikace výkonu těchto činností nejsou v odborné literatuře zásadním způsobem rozebrána. Jsou k dispozici pouze zákonné prameny a technické normy, případně návody k použití jednotlivých zdravotnických prostředků. Výkon činností ve vztahu k údržbě, péči a zejména kontrole zdravotnických prostředků je prioritní náplní služby zdravotnického záchranáře před samotným vlastním výkonem činnosti zdravotnické záchranné služby. Každý zdravotnický záchranář by měl mít přesnou představu, jak má s konkrétním zdravotnickým prostředkem zacházet, pečovat a starat se o něj. Bakalářská práce si tedy klade za cíl definovat a zmapovat rozsah činnosti zdravotnického záchranáře při plnění úlohy údržby, kontroly a péče o zdravotnické vybavení vozidla ZZS, přičemž chce též upozornit na rizika spojená s výkonem předmětných činností. Komparací dostupných zdrojů byly zmapovány činnosti, které v souvislosti s výkonem kontrolních úkonů, údržby a péče dělá zdravotnických záchranář u konkrétních zdravotnických prostředků a vybavení vozidla ZZS. Tyto činnosti jsou pak rozpracovány v jednotlivých podkapitolách. V rámci výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření u 91 respondentů, studentů oboru Zdravotnický záchranář a rozhovory se zdravotnickými záchranáři, zaměstnanci zdravotnických záchranných služeb v Ústeckém a Jihočeském kraji. Pro zajištění cíle bakalářské práce byl zjišťován časový rozsah, frekvence a četnost úkonů a činností, spojených s údržbou, kontrolou a péčí o zdravotnické vybavení a dostatečnost edukace v rámci studia. Hlavní přínos bakalářské práce spatřuji v konkretizaci činností a úkonů kontroly, péče a údržby těch zdravotnických prostředků, které jsou v běžném denním užívání zdravotnickými záchranáři na zdravotnické záchranné službě. Z vlastních zkušeností vím, že pro potřeby studentů není vytvořen návod, či dokument osvětlující rozsah výkonu činností zaměřených na oblast kontroly, péče a údržby prováděné zdravotnickým záchranářem u zdravotnických prostředků. Ze své pozice studenta oboru zdravotnický záchranář vnímám nedostupnost jakéhokoliv uceleného manuálu pro tuto oblast poměrně negativně. Přistoupil jsem tedy ke zpracování bakalářské práce tak, aby mohla být základem nebo podkladem pro vytvoření tohoto manuálu, či případně aby se takovýmto jednoduchým manuálem stala. Jako budoucí zdravotnický záchranář pokládám za důležité, aby edukace studentů oboru zdravotnický záchranář byla dostatečná, úplná a v takovém rozsahu, že při nástupu do praxe bude zdravotnický záchranář plnohodnotným členem zdravotnické posádky vozidla zdravotnické záchranné služby.
Maintenance, care and control of ambulance car equipment from the view of paramedic
Keywords: Kontrola zdravotnického vybavení; péče o zdravotnické vybavení; údržba zdravotnického vybavení; zdravotnický prostředek; zdravotnický záchranář; Control of medical equipment; care of medical equipment; maintenance of medical equipment; medical instruments; paramedic