Nebezpečí zneužití současných sociálních sítí - Plchová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době jsou sociální sítě nenahraditelným komunikačním médiem nejen u dospělých, ale také u dětí a dospívajících. Sociální sítě umožňují realizovat řadu zajímavých činností, lze je využít k zábavě, vzdělávání a hlavně v komunikaci s přáteli. Cílem mé diplomové práce je rozpoznat rizika spojená s užíváním sociálních sítí u dětí staršího školního věku. Zjistit na vybraném vzorku dětí druhého stupně základních škol, jaké mají zkušenosti se zabezpečením osobních údajů, kolik tráví času na sociálních sítích, jestli se setkali s nějakým urážlivým obsahem, zdali spatřují nebezpečí spojená s užívání sociálních sítí aj. V teoretické části jsem se zabývala základním vymezením jednotlivých sociálních sítí (Facebook, Twitter, Badoo, Xchat, Lidé, Spolužáci, LíbímSeTi). Dále jsme charakterizovala nejčastější způsoby komunikace na Internetu, její specifika a popsala nově vzniklé fenomény, které jsou jako forma sociálně patologického chování velmi úzce spjati s nesprávným užíváním sociálních sítí. Pro bližší poznání výzkumného souboru jsme stručně charakterizovala chování dětí staršího školního věku, vztah k vrstevníkům, jejich potřebu identifikace a trávení volného času. Také důležitou složkou prevence, poradenství a pomoc na Internetu. Na závěr jsem stručně objasnila zásady bezpečného Internetu z pohledu nezletilého uživatele, rodiče a vyučujícího. V rámci diplomové práce bylo provedeno výzkumné kvantitativní šetření, jež bylo uskutečněno prostřednictvím elektronického dotazníku s žáky druhého stupně na pěti vybraných základních školách. Konkrétně se jednalo o Základní školu Trhové Sviny, Ledenice, Pohůreckou, Nová (detašované pracoviště J. Š. Baara) a Otakara Nedbala. Byly stanoveny 2 hypotézy: H1: Uživatelé jsou neinformováni o možnosti zabezpečení osobních údajů. A H2: Uživatelé nespatřují nebezpečí v užívání sociálních sítí. Výsledky jsou zpracovány do grafů s následným statistickým shrnutím prostřednictvím programu MS Excel. Výsledky práce využijí zejména specialisté zabývající se touto problematikou, dále odborníci pracující s mladistvými, v neposlední řadě také samotní rodiče dětí, kteří mají obavu o své dítě a prožívají nejistotu v jeho chování na Internetu.
Danger of misuse of existing social networks
Keywords: KYBERŠIKANA; SOCIÁLNÍ SÍTĚ; ŠKOLA; RIZIKO ZNEUŽITÍ; Cyberbullying; social networks; school; risk of abuse