Analýza výskytu dysplazie kyčelního kloubu u vybraných plemen psů - Kohoutová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou dysplazie kyčelního kloubu u psů. Práce je složena ze dvou částí. V první části jsem shrnula všechny dostupné informace o tomto onemocnění. Mezi ně patří faktory ovlivňující vznik tohoto onemocnění, klinické příznaky, systémy hodnocení, diagnostika, léčba konzervativní i chirurgická, prognóza a prevalence. Druhá část je metodická. V ní jsou shrnuta data o jednotlivých plemenech psů, která byla získána z Veterinární nemocnice Stodůlky. Hodnocena byla plemena anglický mastif, auvergneský krátkosrstý ohař, beauceron, brazilská fila, bretaňský ohař, kavalír King Charles španěl, československý vlčák, francouzský krátkosrstý ohař, italský ohař, italský spinone, malý modrý gaskoňský honič, modrý pikardský ohař dlouhosrstý, novofundlandský pes, portugalský ohař, saint germainský ohař, tibetský teriér a zlatý retrívr. V závěru jsem uvedla chovatelské doporučení týkající se omezení výskytu vyšších stupňů dysplazie kyčelního kloubu.
Analysis of hip dysplasia occurrence by selected dog breeds
Keywords: dysplazie kyčelního kloubu; onemocnění; klinické příznaky; hodnocení; diagnostika; léčba; plemeno; doporučení; canine hip dysplasia; disease; clinical signs; evaluation; diagnosis; treatment; breed; recommendation