Proměny sportovního diskurzu v české kultuře od 30. let do 50. let 20. století. - Bečka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Sport v české literatuře je poměrně běžným tématem. Autoři se často zaměřují na kolektivní sporty, jakými jsou hokej či fotbal, nebo na individuální, například gymnastiku. Pomocí sportu se vytvářejí různé příběhy, které v sobě nesou rozdílné myšlenky. Tato diplomová práce si tak klade za cíl zdokumentovat, jak se proměňoval obraz sportu v české literatuře během třicátých, čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Práce se dále zabývá vysvětlením, co vlastně sport představuje a jak lze na sportování nahlížet, neboť toto téma je taktéž spojené s kultem lidského těla. Vybraná literární díla pak zkoumají zobrazení sportu a interpretace, ke kterým můžeme docházet. Práce však nestuduje pouze literárními texty, ale i filmová zpracování sportovních děl a jejich narativní vzorce.
The discoursive transformations in the rhetoric of sport in Czech culture since thirties to fifties of 20 th century.
Keywords: sport; lidské tělo; ideologie; mýtus; propaganda; film; sport; human body; ideology; myth; propaganda; film