Vývoj gonád v průběhu životního cyklu nejrychleji dospívajícího modelového obratlovce - halančíka tyrkysového (Nothobrachius furzeri) - Landová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2022)
Halančík tyrkysový se musel přizpůsobit nehostinným podmínkám, ve kterých žije, a to především vysychání tůní, které znamená jistou smrt. Životní sprint zástupců tohoto rodu je na vrcholu už v průběhu jednoho měsíce po vykulení, kdy jsou u obou pohlaví plně vyvinuty gonády, které produkují gamety. Tato rychlost si vybírá svou daň, jelikož již od třetího měsíce začínají gonády projevovat známky degradace a apoptózy zárodečných buněk. Úbytek zárodečné tkáně se se s věkem zvyšuje. Byl vypracován popis vývoje a degradace pohlavních orgánů u samců, jejich chov a postup při rozmnožování. Pro vyhodnocení změn spojených se stárnutím byly využity především imunochemické metody, zaměřující se na navázání konkrétních protilátek proti cílovým epitopům a jejich vizualizace pomocí fluorescenční mikroskopie. Byly popsány i jednotlivé postupy zpracování tkání pro histologické preparáty, a to jak pro klasickou světelnou, tak pro fluorescenční mikroskopii.
Gonadal development during the lifetime of the fastest maturing model vertebrate - turquoise killifish (Nothobrachius furzeri)
Keywords: Halančík tyrkysový; spermatogeneze; spermatogonie; spermatocyty; spermie; oogeneze; oogonie; oocyty; zárodečný epitel; apoptóza; degradace tkání; Turquoise killifish; spermatogenesis; spermatogonia; spermatocytes; sperm; oogenesis; oogonia; oocytes; germinal epithelium; apoptosis; tissue degradation