Prostorová analýza rozšíření bolševníku velkolepého (Heracleum mantegazzianum) ve vybrané oblasti Karlovarska - Orel, Jakub (Jihočeská univerzita, 2017)
Bolševník velkolepý patří svým vzrůstem mezi největší rostliny v Evropě. Jedná se o nepůvodní druh pocházející ze Západního Kavkazu, který se úspěšně introdukoval nejen v České republice. Invazivní růst této rostliny ohrožuje variabilitu původního ekosystému a jeho likvidace představuje finanční zátěž. Nejvíce postiženou oblastí České republiky je Karlovarský kraj. V mé bakalářské práci se zabývám prostorovou analýzou výskytu bolševníku ve vybraných částech Karlovarska v závislosti na nadmořské výšce a krajinném pokryvu. Kombinace poznatků o prostorovém rozšíření druhu na základě analýzy v geografickém informačním systému se znalostmi ekologie druhu může představovat účinný nástroj managementu bolševníku a jiných invazivních rostlin.
Spatial analysis of distribution of giant hogweed (Heracleum mantegazzianum) in selected area of Karlovarsko region
Keywords: Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum); invazní druh prostorová analýza; geografický informační systém; Karlovarsko; Giant Hogweed (Heracleum mantegazzianum); invasive species; spatial analysis; geographic information system; Karlovarsko region