Úloha sestry v péči o nemocného s apalickým syndromem - Častoralová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce bylo popsat úlohu všeobecné sestry v péči o nemocného s apalickým syndromem. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny celkem tři výzkumné otázky, které znějí následovně: "S jakými ošetřovatelskými problémy pracují sestry u nemocného s apalickým syndromem?", "Jaké specifické intervence realizují sestry u nemocného s apalickým syndromem?" a "Jaké jsou postoje sester k etickým otázkám souvisejícím s péčí o nemocného s apalickým syndromem?" Empirická část této práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro vedení tohoto rozhovoru (příloha 1) se skládal z 24 otevřených otázek, které byly v případě vhodnosti rozšířeny o další doplňující otázky. Jednotlivé otázky byly zaměřeny na péči o nemocné s apalickým syndromem, na rehabilitaci a komunikaci s těmito pacienty, i na etickou problematiku spojenou s tímto onemocněním. Výzkumný soubor byl tvořen 9 všeobecnými sestrami, které se v rámci výkonu svého povolání setkávají s pacienty ve vegetativním stavu. Pořízené rozhovory byly dále zpracovány metodou otevřeného kódování, technikou "tužka-papír". Výsledky výzkumného šetření jsou prezentovány v podobě kategorií a podkategorií, do kterých byly v rámci lepší přehlednosti roztříděny. Tyto tematicky zvolené kategorie popisují jednotlivé oblasti péče o nemocného s apalickým syndromem v co nejširších souvislostech, včetně spolupráce s rodinou nemocného a přesahu do etické problematiky tohoto onemocnění. Výsledky práce poskytují komplexní pohled na problematiku péče o tyto nemocné očima všeobecných sester. Mohou proto sloužit jako informační materiál pro studenty, sestry, rodiny takto nemocných i pro kohokoliv, kdo má o tuto problematiku hlubší zájem.
The role of the nurse in providing care to a patient with apalic syndrome
Keywords: Apalický syndrom; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; vegetativní stav; Apalic syndrome; nursing care; patient; nurse; vegetative state