Srovnávací studium pohádek - Božena Němcová, Karel Jaromír Erben a bratří Grimmové - Bucharová, Milena (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá pohádkovou tvorbou Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena a okrajově tvorbou bratří Grimmů. Je rozdělena do tří kapitol, a to na teoretickou, praktickou a interpretační část. Teoretická část se zabývá žánrovou charakteristikou pohádky, teoriemi vzniku pohádek a její klasifikace, klasifikací pohádek jako specifického žánru a uzavírá ji kapitola o Franku Wollmanovi. Praktická část se zabývá metodami tvorby Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena a bratří Grimů. Poslední interpretační část se zabývá rozborem pohádky, Tři zlaté vlasy děda Vševěda.
Comparison fairytales of B. Němcová, K. J. Erben and Grimm´s brothers
Keywords: Žánrová charakteristika pohádky; klasifikace pohádek; folklór; Frank Wollman; Božena Němcová; Karel Jaromír Erben a bratří Grimmové.; Genre characteristic of fairy tale; classification of fairy tales; folklore; Frank Wollman; Božena Němcová; Karel Jaromír Erben and Grimm´s brothers.