Návrh, ověření funkčnosti a hodnocení technologické linky pro zpracování slámy určené k energetickým účelům z běžně obhospodařovaných ploch. - Havel, Milan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá návrhem a ověřením strojní linky pro zpracování slámy určené k energetickým účelům. Teoretická část obsahuje popis vlastností a produkce slámy. Dále popisuje sklizně slámy, prostředky používané při sklizni a základní technologické procesy při výrobě pelet. Praktická část obsahuje návrh strojní linky pro sklizeň slámy. Jako další návrh je uvedena strojní linka pro výrobu slaměných pelet pana Karla Šedivce, která se nachází v Lomnici nad Lužnicí. Dalším cílem je zpracování ekonomického hodnocení strojních linek pro sklizeň slámy a pro výrobu slaměných pelet.
Design, function verification and evaluation of the technologic line for treatment of the energetic straw harvested on usually cultivated fields.
Keywords: strojní linka; sklizeň; peletizační linka; pelety; sláma; machine line; harvest; pelletizing line; pellets; straw