Realita compliance diabetické diety u seniorů - Zavadilová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus ve stáří a doporučeních týkajících se dietní léčby. Cílem práce je zjistit, zda je patrný rozdíl v dodržování diabetické diety u seniorů žijících v domově pro seniory a v domácím prostředí, a to především u seniorů s diagnózou DM 2 typu, kteří i přes doporučení zdravotnických pracovníků (lékařů, sester) podceňují možné riziko vzniku komplikací. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou stárnutí a stáří a popisuje pojmy a definice diabetes mellitus, jeho rozdělení, diagnostiku, komplikace a léčbu. Stručně shrnuje dietní doporučení pro osoby trpící DM 2 typu. V praktické části je zkoumána realita dodržování zásad diabetické diety za pomoci kvalitativního šetření. První část výzkumu tvoří týdenní jídelníčky od každého respondenta a jejich propočty v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sleduje příjem základních živin, bílkovin, tuků a sacharidů, dále i celkový energetický příjem a množství přijatých mono- a disacharidů, které jsou porovnány s vypočítanými hodnotami doporučených množství živin dle Harris-Benedictovy rovnice. Druhou část tvoří polostrukturované rozhovory. Rozhovor byl tvořen 14 základními otázkami, které byly pro všechny respondenty stejné a 2 dodatkovými, které byly cíleny na respondenty žijící v domově pro seniory. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 respondentů (6 žijících v domově pro seniory a 6 žijích v domácím prostředí). Z výzkumného šetření vyplývá, že dodržování stravovacích zvyklostí není závislé na prostředí, ve kterém respondenti žijí. Výsledky byly víceméně srovnatelné a v obou skupinách se objevili více či méně svědomití respondenti.
The Reality of Diabetic Senior Citizen's Compliance to the Prescribed Diet
Keywords: dieabetes mellitus; senior; výživa; komplikace; dieabetes mellitus; senior; nutrition; complication