Úroveň znalostí o problematice HIV/AIDS u studentů na odborných učilištích ve Zlínském kraji - Stříteská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Pro dané téma jsem se rozhodla proto, že dnes a takřka denně si každý z nás může přečíst nebo slyšet z masmédií plno zkreslených informací, které se týkají viru HIV či již samotného onemocnění AIDS. Rozhodla jsem se tedy zjistit, jaké, případně do jaké míry zkreslené, informace se mezi studenty vyskytují. Věřím, že dostatek informací a znalostí o tomto tématu přinese zvětšení zájmu o danou problematiku, což bude mít pozitivní dopad na jejich sexuální chování a tedy i na prevenci. Hlavním cílem mé práce je zjistit celkovou úroveň znalostí o dané problematice HIV/AIDS u studentů odborných učilišť. Popsat rizikové chování a účinnost preventivních přednášek o HIV/AIDS. Výzkumný soubor tvořili studenti (100 respondentů) na odborných učilištích zlínského kraje. Použita byla dotazníková metoda sběru dat. Stanovila jsem si tři hypotézy. Všechny tři byly potvrzeny. V první hypotéze jsem předpokládala, že znalosti studentů o dané problematice jsou vyšší u studentů netechnických oborů, než-li u studentů technických oborů. V druhé, že se část informací bude objevovat ve zkreslené formě. Ve třetí jsem předpokládala, že sexuální chování u studentů bude vykazovat riziko přenosu viru HIV/AIDS. Výsledky této práce mohou sloužit ke zvýšení informovanosti mezi mladými lidmi a cílenému zaměření primární prevence.
The level of knowledge about HIV/AIDS between the students of the educational establishment in the region Zlin
Keywords: AIDS; HIV; mládež; prevence; rizikové sexuální chování; AIDS; HIV; young people; prevention; hazardous sexual behaviour