Kult sv. Jana Nepomuckého a vybrané nepomucké památky v jižních Čechách - Vybíralová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem mé bakalářské práce je kult svatého Jana Nepomuckého, zemského patrona a mučedníka. Nejdříve se zaměřuji na jeho život a tragickou smrt, posléze přecházím k mapování a popisu vývoje kultu. Tuto část nadále rozšiřuji kapitolami týkajícími se svatojánských slavností, homiletic a písní. Dále se zabývám světcovou ikonografií, kterou doplňuji o příklady světcova vyobrazování v solitérních výjevech a narativních cyklech. Ucelený přehled o rozšířenosti svatojánských památek uvádím v následující části práce, kde obecně představuji jednotlivé nepomucké kostely v Praze a jednotlivých krajích Čech. V poslední kapitole se pak věnuji popisu konkrétních kostelů sv. Jana Nepomuckého v Jihočeském kraji, jež řadím chronologicky od nejstarších k nejmladším.
Cult of St. John of Nepomuk and selected monuments in South Bohemia
Keywords: Kult; sv.Jan Nepomucký; jižní Čechy; Jihočeský kraj; nepomucké památky; ikonografie; kostely; poutní místa; the cult; st. John of Nepomuk; South Bohemia; South Bohemian Region; Nepomuk´s monuments; iconography; churches; pilgrimage places