Náboženská a etická dimenze konfliktu v severním Irsku - Vodička, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce představuje problematiku Severního Irska, dlouholetý spor mezi katolíky a protestanty, jejich praktiky, které používají k dosažení svých cílů a postoj etiky a církve k celému konfliktu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole jsou pojmenovány spory z pohledu historie, které zapříčinily následné vyhrocení konfliktu v období ?The Troubles?. Druhá kapitola je zaměřena na vliv terorismu a na způsob guerillového boje paramilitantních skupin a jejich podrobný popis. Třetí kapitola nastiňuje náboženskou dimenzi konfliktu a vyjádření Jana Pavla II. k událostem v Severním Irsku. Kapitola čtvrtá vymezuje morální dobro a zlo v kontextu desatera jako morálního základu lidstva. Též nahlíží na problematiku z pohledu nauky o spravedlivé válce.
Religious and ethical dimension of conflict in Northern Ireland
Keywords: konflikt v Severním Irsku; The Troubles; katolíci; protestanti; Theobald Wolfe Tone; Belfast; Ulster; bombové útoky; samostatnost Irska; irští republikáni; irští unionisté; morální jednání; dobro; zlo; desatero; coflict in Northern Ireland; The Troubles; Catholics; Protestants; Theobald Wolfe Tone; Belfast; Ulster; bomb?s attacks; Irish independence; Irish republicans; Irish unionists; moral acting; good; evil; Ten Commandments