Češi a Němci v regionu Znojemska v letech 1918-1946 - Padalík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem předkládané práce je na základě dostupných archivních pramenů a relevantní literatury sledovat vývoj česko-německých vztahů na Znojemsku v období 1918 - 1946. Diplomová práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola shrnuje dějiny soužití obou etnik na jižní Moravě až do vzniku Československé republiky v roce 1918. Následující kapitola pojednává o proměnách a vývoji vzájemných vztahů znojemských Čechů a Němců na pozadí poválečných událostí, přičemž značná část je věnována osvobození Znojma v prosinci 1918. Třetí kapitola nastiňuje česko-německé soužití v meziválečném období především v kontextu konaných voleb. Poslední část popisuje demografické a národnostní změny na Znojemsku v letech 1938 -1946. Pro vypracování celé práce jsou zásadní archivní prameny uložené ve Státním okresním archivu Znojmo a příslušná literatura postihující dané téma. K práci jsou připojeny obrazové přílohy, které slouží k doplnění textu.
Czechs and Germans in the Znojemsko Region during 1918-1946
Keywords: česko-německé vztahy; Znojmo - 1918-1946; vznik ČSR; Deutsch-Südmähren; okupace; odsun; internační a sběrný tábor; čechizace; Czech-German relationships; Znojmo 1918 - 1946; formation of CSR; German South Moravia; occupation; transfer; detention and collecting camp; degermanisation; colonization