Epibionti karety obecné jako biogeografičtí ukazatelé - Popeláková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce analyzuje údaje o přítomnosti/nepřítomnosti různých druhů epibiontů na karetě obecné a získává co nejvíce informací o svém hostiteli prostřednictvím specifických charakteristik druhu, který na želvě kolonizuje. Kvůli klesajícím populacím mořských želv, kterých je na světě 7 druhů, bylo od 80. let vybudováno záchranné centrum El Centro de recuperación de fauna silvestre na ostrově Gran Canaria a později i malé centrum na Tenerife. Touto svou prací bych ráda přispěla k rozšíření informací týkajících se konkrétních druhů epibiontů a jejich hostitele.
Epibionts of loggerhead sea turtle as biogeographical indicators
Keywords: epibionti; Caretta caretta; mořské želvy; ochrana; Kanárské ostrovy; epibióza; epibionts; Caretta caretta; sea turtles; conservation; Canary Islands; epibiosis