Algoritmus přednemocniční a akutní nemocniční péče při úrazech elektrickým proudem - Buchtele, David (Jihočeská univerzita, 2018)
S elektrickým proudem se v běžném životě setkáváme téměř na každém kroku. Při nedodržování bezpečnostních opatření, při náhodných situacích, při kterých dochází ke kontaktu s elektrickým proudem vznikají úrazy, které mohou člověka ohrozit i na životě. Tyto situace vznikají především vlivem nedostatečné informovanosti o rizicích, které elektrický proud přináší. U takových stavů je důležité poskytnout kvalitní přednemocniční neodkladnou péči a následnou akutní nemocniční péči. Účinek elektrického proudu závisí na celé řadě faktorů, které naleznete v této bakalářské práci. Jedná se zejména o velikost proudu, druh proudu, odporu, frekvenci, cestě průchodu a doby jeho působení. Poranění zahrnující druh tohoto traumatu jsou z největší části popáleniny různého rozsahu. Vznikají především při působení vysokého napětí. Dalším projevem mohou být poruchy srdečního rytmu, jejichž monitoring se nesmí v akutní péči podceňovat. Dále může dojít např. k poškození mozku projevující se poruchou vědomí, renálnímu selhání a sekundárnímu poškození, které vznikne následným pádem. Nesmíme také zapomenout na pozitivní účinky elektrického proudu, které se v moderní medicíně stávají neodmyslitelnou součástí. Téma ochrany před úrazem elektrickým proudem pojednává o bezpečnostních opatření zaměřené zvláště na prevenci v zaměstnání a v domácnostech. Součástí bakalářské práce je také zmíněný úraz bleskem, jakož to silný přírodní výboj, který způsobuje celou řadu komplikací. Jedná se o popáleniny, kardiální poškození, poškození zraku a sluchu. Může nastat i náhlá smrt. Nejdůležitějším tématem celé práce je terapie v přednemocniční a kutní nemocniční péči. Během terapie u takto závažného traumatu je zapotřebí včasně a adekvátně zasáhnout. Konečný stav pacienta se odvíjí od kvality poskytované přednemocniční neodkladné péče a navazující akutní nemocniční péče. Cílem bakalářské práce bylo na základě dostatečného množství aktuálních informací stanovit stručný přehled o úrazech elektrickým proudem a následně sestavit stručný algoritmus přednemocniční a akutní nemocniční péče. Algoritmus popisuje zjednodušený postup při řešení těchto závažných úrazů. Tato bakalářská práce s názvem Algoritmus přednemocniční a akutní nemocniční péče při úrazech elektrickým proudem byla sepsána z dostupných českých a zahraničních zdrojů, které se tímto tématem zabývají. K získání dostatečného množství informací byla prostudována celá řada zahraničních a českých odborných časopisů, kazuistik a zahraničních odborných internetových článků sepsaných registrovanou odbornou společností. Setká-li se zdravotnický pracovník, ale i běžný člověk ve svém životě s úrazem způsobeným elektrickým proudem a na základě znalostí získaných z této bakalářské práce by takovou situaci úspěšně zvládl, stanovený cíl by splnil svůj účel.
An Algorithm of the Pre-hospital and Acute Hospital Care when Treating Electrical Injuries
Keywords: Úraz elektrickým proudem; elektrický proud; přednemocniční neodkladná péče; akutní nemocniční péče; algoritmus.; The electric injury; electric current; pre-hospital emergency care; acute hospital care; algorithm.