Metodika a didaktika vodní záchranné služby na volné vodě - Procházková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Předložená bakalářská práce je teoretické povahy, která je zaměřena na výuku hladinové záchrany. Cílem této práce bylo na základě světových poznatků podrobně popsat a fotograficky zdokumentovat postupy jednotlivých záchranných technik, které se využívají při záchraně tonoucích především v zahraničí a jsou aplikovatelné na otevřené stojaté vody v České republice. V textu je poukazováno na historii, vývoj světových organizací, vybavení záchranářů a teoretické poznatky potřebné k výuce hladinové záchrany.
Methodology and didactic of life saving on the open flat water.\\
Keywords: vodní záchrana; stojaté vody; tonutí; záchranné techniky; surfový plovák; záchranná bóje; water rescue; slack waters; drowning; rescue techniques; surf float; rescue buoy